Svårt att få lån? Ansök om lån via Kredio
Ansök om lån utan uc via Kredio. Vi samarbetar med långivare som har hög beviljandegrad.
Första erbjudandet inom någon minut
Din ansökan resulterar inte i en kreditupplysning från UC
Få svar på din ansökan inom några minuter
Vid ett lån på 25 000 kronor med en återbetalningstid på 36 månader tillämpas en rörlig nominell årsränta på 21,95%. Lånet medför 36 månatliga avbetalningar om cirka 985 kr, en uppläggningsavgift på 495 kr samt en månatlig administrationsavgift på 59 kr. Totalt att återbetala blir 36 030 kr vilket ger en effektiv årsränta på 32,85%. Exemplet är baserat på ett lån taget 2025-03-20.
Att teckna ett lån är inte alltid fullt så enkelt som det kan framstå. Oavsett hur stort lån du ska teckna kommer din ekonomi alltid synas i sömmarna – och det är inte utan anledning. Banker och långivare vill vara säkra på att du har förmåga att betala tillbaka lånet. I grund och botten handlar det för bankerna om att skydda sig själva, men följden av att det är svårt att få lån är också att det skyddar personer från att hamna i en skuldfälla.
På den här sidan kan du läsa om vad banker och långivare tittar på när de bestämmer sig för att bevilja eller neka en ansökan, och vi ger dig även tips och tricks på hur du kan förbättra din kreditvärdighet.
Exakt hur kraven är utformade varierar beroende på långivare, vad det är för typ av lån och hur stort lånet är. Kortfattat kan dock de generella kraven beskrivas så här:
Det finns flera orsaker till att det kan vara svårt att få ett lån beviljat. Långivare gör alltid en noggrann bedömning av din ekonomi innan de godkänner en ansökan, och vissa faktorer väger särskilt tungt.
Om din inkomst är låg kan det uppfattas som en risk för långivaren. De vill försäkra sig om att du har tillräckligt med pengar kvar varje månad för att kunna betala tillbaka lånet, även efter att du har täckt dina fasta utgifter. I bankernas uträkning knappar de in din lön, din ekonomiska situation och vad lånet skulle kosta i månaden. Om kalkylen inte går ihop, det vill säga om det blir väldigt knapert varje månad eller om du helt enkelt hamnar på minus varje månad, kommer de inte bevilja lånet.
En betalningsanmärkning visar att du tidigare har misskött dina betalningar. Det signalerar en ökad risk för långivaren och innebär att det blir väldigt svårt att få lån, och i regel leder det till att din ansökan avslås direkt – särskilt hos större banker och för större lån. Vissa aktörer accepterar dock anmärkningar om din ekonomi i övrigt ser stabil ut, och om det inte rör sig om ett allt för stort lån.
Kreditvärdighet är ett mått på din återbetalningsförmåga och baseras bland annat på din inkomst, skuldsättning och betalningshistorik. Om du har låg kreditvärdighet tolkar långivaren det som att risken för utebliven återbetalning är hög. Det kan bero på tidigare betalningsproblem, hög skuldbelastning eller avsaknad av kredit- eller lånehistorik.
Om du har pågående ärenden hos Kronofogden är det ett tydligt tecken på allvarliga betalningsproblem. Långivare avslår i princip alltid direkt en ansökan om det finns skulder registrerade där. För att öka chanserna till att få lån behöver du i regel först lösa dessa skulder och se till att de inte längre är aktiva.
Om du känner att det är omöjligt att få lån är du långt ifrån ensam. Men det finns flera saker du själv kan göra för att förbättra dina chanser. Här är några praktiska tips:
Om du vet med dig att du ska ansöka om ett lån inom de närmsta månaderna är det en bra idé att förbereda sig ordentligt inför låneansökan. Skapa en budget, dra ner på dina fasta kostnader, framförallt i form av andra lån eller avbetalningar, och se till att du har ett överskott varje månad. Det visar långivaren att du har kontroll över din ekonomi och marginaler för att klara återbetalningen.
Kreditvärdigheten är som vi nämnt tidigare, central i långivarens bedömning. Som tur är så kan du faktiskt påverka hur bra eller hur dålig din kreditvärdighet är. Här är ett par exempel på saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet:
Gamla skulder, särskilt om de är registrerade hos Kronofogden, gör det väldigt svårt att få lån. Försök att lösa dessa så snart som möjligt. När skulderna är borta och betalningsanmärkningar börjar försvinna, förbättras dina möjligheter att få lån. I många fall är det bäst att vänta tills betalningsanmärkningen har försvunnit innan du ansöker om lån, men det betyder inte att det är helt omöjligt att få lån även med betalningsanmärkningar.
Om du har svårt att få ett större lån beviljat kan det vara smart att börja med att ansöka om ett mindre belopp. Det är lättare för långivaren att godkänna, och om du sköter återbetalningen kan det förbättra din kreditvärdighet inför framtida ansökningar.
Att ansöka tillsammans med en annan person – till exempel en sambo eller familjemedlem – förbättrar dina chanser, så till vida att du ansöker med någon med en liknande eller bättre kreditvärdighet. För långivaren reduceras risken kraftigt om det finns två personer som är ansvariga för att betala tillbaka lånet. Det är nämligen det som det innebär att vara medsökande – man har precis lika stort ansvar att betala av lånet. Detta är ett stort ansvar, och du bör inte gå med på att vara en medsökande bara för att vara snäll, men det är värt att nämna då det gör det betydligt mindre svårt att få lån när man har en medsökande.
Banken använder informationen för att göra en kreditbedömning. Det innebär att de analyserar din ekonomiska situation och tittar på din/era inkomster, utgifter, skulder och civilstånd för att avgöra om du har tillräcklig återbetalningsförmåga. Informationen behandlas enligt gällande dataskyddslagar och används inte till något annat än att bedöma din ansökan. Långivarna skickar inte dessa uppgifter mellan varandra, men andra banker kan se om det har gjorts en UC på dig tidigare.
Om jämförelsen sker via en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning, vilket inte påverkar din kreditvärdighet. Men om du själv skickar separata ansökningar till många långivare samtidigt kan det leda till att din kreditvärdighet sänks tillfälligt.
Har du fler frågor?
Kontakta oss